Cele mai bune programe gratuite de editat poze

GIMP

Initial, GIMP a fost creat ca aplicatie pentru platforma Unix/Linux si la vremea cand ma jucam si eu in Linux l-am incercat cu succes, mai ales ca pe atunci era singurul disponibil pentru acea platforma. GIMP a evoluat si el si imita destul de bine grafica Photoshop pe care a incercat sa-l copieze. A reusit sa copieze chiar si modul de lucru si uneltele din Photoshop, ba chiar proiectele pot fi salvate in varianta Photoshop ca sa poata fi deschise cu softul Adobe. E un avantaj urias daca vrei sa-l ai ca program de prelucrare a pozelor acasa, in tandem cu Photoshop-ul de la birou. Merge si pe MAC OS! Il poti descarca gratuit de aici.
GIMP este unul dintre cele mai cunoscute programe de editare fotoGIMP este unul dintre cele mai cunoscute programe de editare foto

Paint.net

Este o alta clona Photoshop care iti permite lucrul cu layere, iar Paint.net pot spune ca are o grafica si mai reusita decat Gimp. Poti modifica atributele pozei precum luminozitatea, contrastul, nivelurile de culori in mod automat sau manual. Ai la dispozitie si o droaie de efecte si este extrem de simplu de folosit. Toate uneltele sunt dispuse ca la Photoshop asa ca pentru trecerea de la unul la altul nu ai nevoie de mult timp de adaptare. A fost hiperpremiat prin 2007 cand si-a facut debutul, dar acum baietii s-au cam lasat pe tanjeala cu update-urile. Merge doar in Windows si il poti descarca gratuit de aici.
Paint.net ofera numeroase instrumente utilePaint.net ofera numeroase instrumente utile

Serif PhotoPlus SE

Inca una? Da, inca o clona Photoshop, dar mult mai slaba avand in vedere ca Serif PhotoPlus SE este doar varianta gratuita a softului Serif PhotoPlus si nu ai acces in program la multe functii “surpriza” ale softului. De pilda nu poti da efectul de inalbire a dintilor cand modifici o poza portret. Superutil, nu? In alta ordine de idei, te poti juca in acelasi fel cu pozele aplicand efecte, modificand luminozitatea, contrastul etc. si lucrand cu layere. Dupa cum probabil te asteptai, fiind o clona Photosop, uneltele sunt in bara din dreapta. Interesant este ca ai parte si de un tutorial destul de explicit, foarte util pentru incepatori. Programul are 70MB si il descarci de aici. Atentie! Doar versiunea PhotoPlus SE este gratuita. PhotoPlus 9 te costa 10$.
Serif PhotoPlus SE include numeroase efecteSerif PhotoPlus SE include numeroase efecte

IrfanView

Printre cele mai populare programe de editat poze se numara si IrfanView. Chiar daca a plecat de la ideea unui simplu program de vizualizare a fotografiilor, IrfanView poate fi folosit si pentru editarea sumara a pozelor. Pe langa operatiunile banale de redimensionare sau rotire a pozelor, aplicatia iti permite sa modifici luminozitatea, contrastul sau culorilor. In plus, poti adauga diverse efecte si watermark-uri, la care se adauga si eliminarea efectului de ochi-rosii. Pentru functiile mai avansate poti aplica la diverse plug-in-uri. Nu este nici pe departe un inlocuitor pentru Photoshop, dar se poate dovedi util pentru utilizatorii ocazionali, mai ales ca ocupa doar cativa MB pe hard-disk. Descarca-l gratuit de aici.
IrfanView este un program popular pentru pozeIrfanView este un program popular pentru poze

PhotoFiltre

In cazul in care te intereseaza mai mult un program de editare artistica decat unul de modificare poze prin taierea lor, una dintre cele mai bune alegeri este Photo Filtre. Gratuit doar pentru uz personal, programul iti permite sa retusezi pozele cu diverse instrumente de culoare, contururi, efecte de transparenta sau diverse alte filtre. Pentru efecte cu adevarat artistice poti utiliza si instrumentul numit PhotoMask integrat in program. Descarca-l gratuit de aici.
PhotoFiltre, util pentru efecte artisticePhotoFiltre, util pentru efecte artistice

PixBuilder Studio

Daca tot ce te intereseaza este sa redimensionezi pozele si sa imbunatatesti usor calitatea imaginilor, atunci iti poti indrepta atentia si spre PixBuilder Studio. De la bun inceput vei remarca o interfata asemanatoare cu cea din Adobe Photoshop, insa mult diminuata in optiuni. Aplicatia iti permite, printre altele, sa tai, redimensionezi sau rotesti pozele, pe langa unele instrumente pentru corectarea culorilor sau a luminozitatii. Nu te astepta insa la o editare profesionala a pozelor, intrucat PixBuilder Studio este mai degraba un program de nivel mediu. Descarca-l gratuit de aici.
PixBuilder Studio, un program foto cu functii de bazaPixBuilder Studio, un program foto cu functii de baza

PhoXo

Unul dintre cele mai vechi programe gratuite pentru editarea pozelor este PhoXo, cu o istorie ce se intinde pe mai bine de un deceniu. Acesta ofera la randul sau o interfata asemanatoare cu cea a Photoshop-ului, insa accentul este pus pe latura umorisca a pozelor. Aplicatia iti permite sa pui diverse watermark-uri, caption-uri amuzante sau texte. De asemenea, exista unele instrumente de desen asemanatoare cu cele din clasicul Paint integrat in sistemul de operare, dar si cateva efecte interesante. Descarca-l gratuit de aici.
PhoXo, una dintre numeroasele alternative gratuite la PhotoshopPhoXo, una dintre numeroasele alternative gratuite la Photoshop

Photo Pos Pro

Photo Pos Pro este o aplicatie care pune accentul pe efecte care pot fi configurate in numeroase moduri si iti permite sa lucrezi intr-o anumita masura cu layere. Exista inclusiv un instrument pentru automatizarea unor editari, care in mod cert va fi apreciat de utilizatorii experimentati. Acestia trebuie insa sa treaca peste interfata spartana a programului, caracterizata printr-o serie de instrumente inghesuite in partea stanga si printr-o aglomerare majora a partii de sus. Descarca-l gratuit de aici.
Photo Pos Pro pune accentul pe efectePhoto Pos Pro pune accentul pe efecte

PhotoScape

PhotoScape este unul dintre putinele programe gratuite pentru editarea pozelor care iti permite sa realizezi GIF-uri animate si slideshow-uri, care se adauga la optiuni deja banale pentru un astfel de software precum cut, crop si rotate. In plus, imaginile RAW din camerele foto DSLR pot fi convertite in format JPG. Din pacate, aplicatia nu are suport pentru layere si include reclame pentru descarcarea si utilizarea altor programe, lucru care in mod sigur va nemultumi si indeparta numerosi utilizatori. Descarca-l gratuit de aici.
PhotoScape editeaza inclusiv GIF-uriPhotoScape editeaza inclusiv GIF-uri

Pixia

Daca esti chiar zgarcit cu spatiul de pe hard disk, afla ca Pixia are doar 16 MB, dar in acest caz, cat descarci, atat primesti. Adica o interfata slaba rau din punct de vedere grafic. De fapt, cand l-am instalat m-am speriat pentru ca m-am trezit doar cu meniul de sus. Daca vrei sa vezi uneltele trebuie sa te duci in meniul View de unde selectezi ce unelte vrei sa apara si sa maresti fereastra. Oricum, mi s-a parut un chin sa lucrez cu asa ceva. Sigur, poti modifica poze si chiar introduce efecte. Permite si lucrul cu layere. E un produs japonez gratuit pe care il poti experimenta daca il descarci de aici.
Pixia, probabil programul cel mai modest pentru editarea pozelorPixia, probabil programul cel mai modest pentru editarea pozelo

Comentarii