Cum sa setezi un SSD pentru a functiona corect

Ai cumparat un SSD pentru PC-ul tau si vrei sa nu ai probleme cu el? Atunci urmareste indicatiile de mai jos.
Pentru a preintampina prosibilele probleme aparute ulterior instalarii unui SSD cum ar fi: BSOD, fisiere corupte, viteze mici de transfer sau alte probleme am adunat in acest post mai multe indicatii sugerate de producatori. Asadar:
1. Nu folositi SSD-ul intr-un PC care are facut overclock. Daca folositi asa ceva frecvent mai bine nu cumparati SSD-ul pt ca il veti strica. Un SSD functioneaza la 5V si un voltaj mai mare sau mai mic poate duce la o imbatranire prematura.
2. Daca aveti un DVD-RW pe SATA este recomandabil sa-l mutati pe ultimele sloturi SATA de pe placa de baza iar SSD-ul sa-l puneti pe primele sloturi, respectiv pe SATA 0.
3. Faceti update la ultimul firmware de pe site-ul producatorului pentru SSD pe un PC cu windows functional. Daca aveti pe SSD deja instalat windows-ul nu veti putea sa-i faceti update de firmware. Deci ganditi-va sa o faceti inainte de instalarea windows-ului.
4. La momentul instalarii windows-ului pe SSD e indicat sa nu mai aveti alt HDD conectat la PC pt a preveni posibile incompatibilitati.
5. Imediat dupa instalarea SSD-ului verificati ca in BIOS sa aveti selectat la SATA modul AHCI daca este disponibil, va face SSD-ul sa functioneze mult mai rapid decat pe IDE.
6. Incercati sa nu ocupati mai mult de 80% din capacitatea SSD-ului.
7. Daca doriti sa formatati un SSD NICIODATA sa nu folositi FULL FORMAT. Intotdeauna folositi Quick Format.
8. Nu e indicat sa faceti defragmentare la un SSD, de obicei acestea un un sistem de garbage collection in controlerul propriu care se ocupa de asa ceva. Nu e necesar sa-l uzam de 2 ori pt acelasi lucru.
9. Nu e necesar sa pornim functia TRIM din windows.
10. Cand instalati windows-ul acesta creaza o partitie separata pe SSD/HDD in caz ca cestes nu sunt formatate, asa ca e bine sa le aveti formatate dinainte. Imediat dupa instalarea windows-ului sa rulati WINDOWS EXPERIENCE INDEX deoarece astfel va constientiza ca are de-a face cu un SSD si va opri automat defragmentarea pentru el si alte setari cum ar fi indexarea.
11. E indicat sa instalati Windows 7 sau Vista pe un SSD deoarece acestea cunosc ce e un SSD si se comporta ca atare. In schimb windows XP nu e la fel. Daca totusi doriti sa instalati XP pe un SSD e indicat sa-l formatati in prealabil pe un Windows 7 deoarece XP nu face un aliniament corect al offset-ului pe 1024 KiB.
12. Asigurati-va ca aveti ultimul BIOS instalat pe PC.
13. Daca aveti probleme de detectie a SSD-ului in BIOS atunci faceti un reset la acesta si incercati din nou. Daca tot nu merge dezactivati FAST BOOT.
14. Nu folositi benchmark-uri frecvent si evitati sa folositi altceva decat ATTO pe default deoarece mare majoritate a acestor benchmark-uri scriu/citesc o cantitate foarte mare de date pe SSD ducand la uzarea prematura a acestuia. Pentru acelasi motiv SA NU CUMVA SA VA PUNETI TORENTELE sa ruleze pe SSD ca il veti omori intr-o luna. Sa aveti un HDD separat pentru acestea.
15. Exista un mit cum ca Page File (memoria virtuala ce este facuta pe hdd cand memoria PC-ului e insuficienta) ar dauna SSD-ului si ca ar fi mai bine sa fie mutat pe un HDD. Gresit. Lasati Page File pe SSD pt ca acesta in Windows 7 face mai mult citiri, scrierile fiind doar secventiale.
Nota: frica cea mai mare la un SSD e uzura prematura deoarece acesta este alcatuit din memorii NAND si nu disc-uri/platane. Acestea se uzeaza dupa un anumit numar de scrieri/citiri intense. Viata SSD-ului vostru o puteti monitoriza cu un tool pus la dispozitie de fabricantul drive-ului. Nu va temeti pentru ca vreo 5 ani sau mai bine tot ar trebui sa va tina. Din cauza asta, mai ales pentru cei cu ram putin in PC, le este teama sa tina File Page-ul pe SSD pt a-l proteja. Cu toate astea insa daca il puneti pe HDD veti pierde din viteza care v-o ofera SSD-ul si nu ati rezolvat nimic.
16. Superfetch poate fi lasat sa ruleze in windows. Dupa ce instalati toate driver-ele in windows sa rulati din nou WEI pentru ca windows 7 sa-si faca setarile care trebuie pentru aceasta functie. Ii va lua windows-ului 1 saptamana sa-si definitiveze setarile, nu le verificati in aceeasi zi pt ca e irelevant. Trebuie sa “invete” putin ce este folosit mai frecvent pe PC.
17. Indexing Service si Drive Indexing trebuiesc oprite daca windows-ul nu a facut-o. Aceste servicii uzeaza un SSD inutil.
18. Mai exista unele soft-uri specifice fiecarui producator de SSD-uri care ofera diferite functii pentru drive-ul vostru de monitorizare, stergere securizata a datelor, formatari simple, etc. Va trebui sa le luati de pe site-ul producatorului si sa vedeti.

Comentarii