Cum sa creezi un stick USB bootabil cu Mac OS X

Cu Mac OS X Lion si cu ajutorul unui program gratuit Lion DiscMaker, vei face in cateva minute un stick USb bootabil Mac OS X. Vei avea nevoie de o copie Lion si un stick USB cu o capacitate de minim 4GB.
Primul pas pentru a pune o copie a variantei Lion pe stickul tau USB este de  a o downloada: mergi in App Store. deschide tabul Purchases, iar aici vei vedea toate achizitiile tale precendente. Daca ai cumparat deja varianta Lion, o vei vedea in lista de achizitii si vei putea da click pe butonulDownload, situat exact langa denumirea sistemului de operare. Va trebui sa alegi unde vrei sa fie salvat download-ul, apoi va trebui sa astepti sa se descarce pachetul ce contine versiunea Lion (dureaza cam 50 minute pentru a descarca pachetul de 4 Gb).
Dupa ce download-ul s-a terminat (trebuie sa fii sigur ca pachetul a fost downloadat in folderulApplications), poti incepe transferul pe stickul tau USB.

Urmatorul pas este de a downloada aplicatia gratuita  Lion DiscMaker. Acest program va face tot procesul de instalare mult mai usor.
Inainte de instalare, salveaza-ti toate datele de pe stickul USB in alta parte, pentru ca procesul de instalare necesita stergerea definitiva a tuturor fisierelor de pe acesta.
Deschide aplicatia Lion DiscMaker, avand stickul USB conectat si pachetul cu sistemul de operare Mac OS X Lion in foldetul Aplications. Aplicatia iti va oferi optiunea de a crea un drive sau un DVD bootabil. Selecteaza varianta Create a boot disk.


Dupa ce ai indicat pe ce doresti instalarea, aplicatia te va intreba tipul de drive: stick USB (thumb drive) sau alt tip. Selecteaza thumb drive, iar apoi selecteaza stickul tau USB.
Daca folosesti un stick USB cu o capacitate de 4GB, Lion DiscMaker iti va reaminti ca nu va incapea pachetul complet de OS X Lion deoarece pachetul “additional speech voices” nu incape. Nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca acest pachet nu prea conteaza, asa ca poti selecta Okay si apoi confirma faptul ca esti constient ca volumul va fi sters. Click pe butonul Erase then create the disk.
Copierea pachetului va dura cateva minute si se vor deschide automat  cateva ferestre. Tu va trebui sa astepti aparitia mesajului “Copy in progress, please wait…”, pentru ca  Lion Discmaker face singur  procesul de copiere si instalare. Atunci cand va aparea acest mesaj, aplicatia Lion Discmaker a terminat de instalat Lion pe stickul tau USB.
Daca mai ai spatiu extra pe stick, ai putea sa iti pui cateva aplicatii preferate sau fisiere de care ai nevoie, pentru a customiza o noua instalare.
Aceste fisiere nu vor putea fi accesibile atunci cand bootezi direct de pe stickul tau USB, dar odata ce ai instalat sistemul de operare pe un laptop sau desktop le vei avea la indemana.
Acestia sunt pasii pe care trebui sa ii urmezi daca vrei sa ai un stick bootabil cu o copie a sistemului de operare Mac OS X Lion.

Comentarii