Afla cum iti poti da seama daca un link este virusat inainte de a da click pe el

Chiar si cele mai bune software-uri de securitate nu te pot proteja de problemele ce intervin atunci cand dai click pe un link riscant. Aceste linkuri periculoase par la prima vedere a fi scurtaturi catre videoclipuri amuzante, stiri socante, oferte extraordinare sau butoane “Like”, dar in realitate ele sunt concepute pentru a-ti fura informatiile personale si de a-ti pirata calculatorul. Aceste linkuri pot fi trimise prin emailuri, postari pe Facebook sau mesaje instante pe Messenger chiar de prietenii tai, fara ca ei sa stie.
Utilizeaza urmatoarele tehnici de verificare ale linkurilor posibil periculoase inainte de a da click pe ele. Toate aceste solutii sunt gratuite, rapide si nu trebui sa downloadezi nimic pentru a le pune in practica.

1.Treci cu cursorul peste link

Cateodata linkul mascheaza numele siteului catre care pointeaza. Daca treci cu cursorul peste link fara sa dai click, vei observa intregul URL al destinatiei linkului in coltul de jos stanga al browserului.

2.Foloseste un scanner de link-uri


Scanner-ele de linkuri sunt fie site-uri, fie plug-in-uri ce permit introducerea URL-ului unui link suspicios si verificarea acestuia. Exista o multime de scanner-e de linkuri printre care cel mai folositor este URL Void.

URLVoid scaneaza un link folosind mai multe servicii, precum Google, MyWOT, si Norton SafeWeb, si astfel afiseaza foarte rapid rapoarte cu rezultate

3.Verifica linkuri scurtate


URLVoid nu poate prea bine sa verifice linkurile scurtate prin serviciile gen bitly, Ow.ly si TinyURL(URLVoid va scana serviciu de scurtate al linkurilor in locul linkului introdus).
Pentru a scana misterioasele linkuri scurtate pe care le gasesti pe Twitter sau pe Facebook, folosesteSucuri.
Sucuri este un site care expandeaza automat aceste linkuri scurtate si scaneaza URL de destinatie cu ajutorul serviciilor Google, Norton SafeWeb si PhishTank, pentru a determina daca linkul real este de incredere. De asemenea poti folosi Sucuri pentru a scana direct si linkuri intregi.



4.Copiaza un link – in siguranta


Serviciile site-urilor URLVoid si Sucuri solicita tastarea sau copierea linkului suspicios, dar cum poti copia un link fara a fi in pericol sa il deschizi? Foarte usor. Da click dreapta pe link, apoi click pe Copy shortcut (in Internet Explorer), Copy Link Location(in Firefox) sau Copy Link Address (in Chrome si Opera). In acest moment vei avea linkul retinut in clipboard si vei putea sa il copiezi in orice camp.

Comentarii

Trimiteți un comentariu