Speedfan – Monitorizare componente hardware, control ventilatoare

Speedfan, este o aplicatie destul de veche pe scena monitorizarii hardware, insa pe langa monitorizarea hardware, permite si controlul turatiei ventilatoarelor din carcasa, sau chiar schimbarea frecventelor si unor parametri la anumite placi (de ex fosta mea Gigabite 7N400-L).
speedf1 Speedfan   Monitorizare hardware si control ventilatoare
Speedfan stie sa acceseze senzorii si sa afiseze informatii privind parametrii de operare, in general temperatura pentru componentele interne, rotatiile pentru ventilatoare si voltajele de pe rail-urile sursei; pentru hard disk se poate face o evaluare dupa parametrii SMART (tab-ul SMART).Se pot face grafice (tab-ul CHARTS), pentru a putea vedea variatia anumitor parametri in timp, care sa va ajute de exemplu la observarea variatiei in timp a temperaturii samd..
speedf2 Speedfan   Monitorizare hardware si control ventilatoareEu il folosesc pentru monitorizarea temperaturilor dar si pentru controlul ventilatorului de la procesor, in functie de caldura emanata de acesta si de utilizarea lui. Daca vreti sa aflati daca placa dumneavostra ofera suport pentru controlul ventilatoarelor, cautati in baza de date de pe site-ul Speedfan.
Pentru a-l configura faceti click pe butonul Configure de la tab-ul Readings.
config Speedfan   Monitorizare hardware si control ventilatoareIn tab-ul temperatures aveti afisate toate temperaturile componentelor ce au senzori recunoscuti de Speedfan. Aici puteti redenumi temperaturile, deoarece Speedfan le numeste initial cu nume gen temp1, temp2 samd.
Puteti folosi HardwareMonitor, sau Everest pentru indentificarea numelor temperaturilor. Facand click pe temperatura puteti alege Desired temp si Warning temp si daca doriti ca Speedfan sa va afiseze temperatura in System Tray.
speedf3 Speedfan   Monitorizare hardware si control ventilatoare
Dupa ce le-ati redenumit, alegeti temperatura in functie de care sa se schimbe turatia ventialtorului si o “legati” de un profil de turatie (Speeds), bifand in desfasurarea temperaturii alese, ca in imaginea de mai sus.
Selectand tab-ul Options aveti acces la setari ale aplicatiei, iar la Advanced aveti acces la setari avansate pentru afisarea parametrilor si controlul ventilatoarelor, dupa cum se poate vedea mai sus.

Comentarii