Majoritatea utilizatorilor se lovesc de diverse probleme atunci cand folosesc calculatorul personal. Mai ales daca calculatorul se comporta ciudat sau se restarteaza din senin. Daca ati intampinat astfel de probleme probabil stiti si ce le cauzeaza. Vara cand este foarte cald componentele calculatorului se incalzesc iar calculatorul intra in protectie (calculatorul se restarteaza din senin) pentru a evita deteriorarea componentelor.
Pentru evitarea aceste situatii puteti folosi cateva programe pentru monitorizarea temperaturii, aceste programe va avertizeaza daca se atinge temperatura critica. Unul dintre cele mai folosite programe este Speedfan. Programul verifica toti senzorii de temperatura prezenti (mai ales temperatura procesorului si a hard disk-ului), poate gestiona inclusiv ventilatoarele instalate si le poate schimba viteza in functie de necesitati.
Placile de baza moderne suporta aceasta functie a programului Speedfan. In situatia in care ventilatoarele sunt la viteza maxima si totusi nu pot raci componentele hardware probabil circuitul aerului in carcasa nu este foarte bun.
In cazul in care procesorul este racit de un cooler standard (box – achizitionat la pachet cu procesorul) ar trebui sa va ganditi foarte serios la inlocuirea acestuia cu unul profesional (mai puternic). Ventilatoarele standard in cele mai multe cazuri fac fata fara probleme dar nu rezista in conditii mai “extreme”.
Un truc mai putin costisitor ar fi folosirea unui ventilator de camera (deschideti carcasa si asezati ventilatorul in asa fel incat sa “bata” spre componente). Partea proasta este ca intr-o carcasa deschisa se acumuleaza foarte mult praf asa ca trebuie sa curatati regulat calculatorul.
Periodic trebuie sa curatati si ventilatoarele instalate (indiferent daca tineti sau nu carcasa deschisa), mai ales daca sunteti fumator. Cablurile pot bloca circulatia aerului, incercati sa le strangeti pe toate la un loc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu