Sfaturi UPS

Consideram ca un asemenea dispozitiv este indispensabil, acolo unde calculatorul este folosit pentru sarcini critice, si optional, dar recomandat in celelalte cazuri. UPS-ul (Uninterruptible Power Supply - sursa de curent neintrerupta) are doua roluri fundamentale: stabilizarea si uniformizarea curentului care "vine" din reteaua electrica si "intra" in sursa, protejand astfel sursa de curent a calculatorului, si asigurarea unei perioade "de gratie" atunci cand "cade" curentul in retea, perioada in care puteti salva ceea ce ati lucrat si puteti opri civilizat calculatorul.

Lungimea acestei perioade este un parametru intrinsec al UPS-ului si se reflecta in mare parte in costul sau. Cautati un UPS de putere potrivita (pentru un calculator de acasa 400-600 VA [volt/amperi] sunt suficienti), cu suficiente prize astfel incat sa puteti proteja si monitorul sau, daca aveti asa ceva, modemul.

Va sfatuim calduros sa aveti si un UPS pe langa calculatorul dumneavoastra, in special daca reteaua electrica din zona in care folositi acel calculator este notorie pentru functionarea sa defectuoasa. Mai ales ca pretul acestor dispozitive este absolut decent. Si pentru ca noi am masurat (folosind software-ul acestor dispozitive), fluctuatii de curent in reteaua electrica din unele zone (normal 220 V), intre 180 si 350 V!

Comentarii