Sfaturi carcase şi surse

O categorie adesea vaduvita, in sensul ca este lasata la alegerea ofertantului sau beneficiaza de un procent cat mai redus din pretul unui sistem. Experienta noastra ne face sa nu fim de acord cu o asemenea abordare, in special in ceea ce priveste sursa. Aici se pun doua probleme: puterea reala, voltajele de iesire si amperajul sursei si dispozitivele de protectie la fluctuatiile de curent de care dispune (sau nu) aceasta. Este obligatoriu sa achizitionati o sursa de putere reala! Adica, daca scrie pe ea 400 W, 400 W sa si fie.

Adesea, multe surse no name, pretind ca ofera o putere de X Watt si, in realitate, "scot" X minus Y Watt, ceea ce va va dezamagi fundamental atunci cand veti constata ca acea sursa nu este in stare sa "duca" un procesor si o placa video mai "tari" si doua harddisk-uri. Pentru procesoare, atentie la amperajele oferite pentru fiecare voltaj de iesire! Producatorii de procesoare specifica clar acesti parametri, atentie ca sursa sa fie capabila sa-i produca - acesti parametri trebuie sa fie afisati pe carcasa sursei.

Ca sa nu mai vorbim de modificarea acestor voltaje pentru procesor in contextul manevrelor de overclocking. In privinta dispozitivelor de auto-protectie a sursei, acestea adesea lipsesc sau sunt rudimentare, multe surse fiind perfect vulnerabile la spike-urile din reteaua electrica. Senzatia pe care o da privelistea unui computer "mort" din cauza arderii sursei este una de evitat. Asadar, cautati o sursa cu o putere adecvata pentru ceea ce aveti in calculator (o sursa de 350 W va fi absolut insuficienta pentru un Athlon 64, plus o placa video mai "suparata"), cu voltaje si amperaje de iesire adecvate si, eventual dotata cu o minima protectie la retea. In privinta carcaselor, ne abtinem de la consideratii estetice - aici fiecare are gustul sau.

In schimb: cautati o carcasa ergonomica: este bine sa aveti porturi USB si mufele de la audio on-board expuse frontal - nu va va place sa descarcati camera digitala umbland de fiecare data printre cablurile din spatele calculatorului; la fel atunci cand veti vrea sa umblati la conexiunea pentru casti. Cautati o carcasa cu suficiente orificii de ventilatie - nu creati un "cuptor" in interiorul calculatorului. In acelasi sens, va recomandam calduros sa montati un ventilator suplimentar pe carcasa, in acele locuri preexistente pe care, de obicei si din pacate, cel care ansambleaza sistemul le lasa goale. Acest artificiu este simplu de efectuat, cu un cost insignifiant.

Comentarii