Restrictioneaza folosirea dispozitivelor USB in Windows XP

Probabil veti fi de acord cu mine ca securitatea unui PC nu se refera doar la antivirusi si tot ce tine de acestia, ci si la faptul daca dorim sau nu sa permitem accesul unor alte persoane la informatii importante si/sau private stocate pe hdd-ul/-urile acestuia (mai ales daca ne referim la PC-ul personal). De aceea este important sa stim cum putem proteja aceste informatii sau, mai exact, cum putem impiedica “migrarea” lor.

In cele mai multe cazuri, copierea unor informatii/fisiere fara acordul detinatorului acestora (furt) se face cu ajutorul dispozitivelor USB (stick-uri, hdd-uri externe, etc.), in primul rand pentru ca se pot conecta rapid si direct la sistem si la fel de rapid se poate face si transferul de date. Pentru a impiedica folosirea acestor dispozitive in scopul mentionat, recomandam restrictionarea conectarii acestora la sistemul dvs.

Restrictionarea folosirii dispozitivelor USB in Windows XP

1. Restrictionarea dispozitivelor de stocare USB care nu sunt instalate in sistem
tastati %windir%\inf in Run si dati Enter pentru a deschide folderul inf
identificati fisierele usbstor.inf si usbstor.pnf si modificati-le permisiunile pentru useri urmand pasii:

- dati click dreapta pe fiecare fisier in parte si selectati Properties; in tab-ul

Security selectati userul sau grupul de useri carora doriti sa le restrictionati folosirea despozitivelor USB in sistem. In Permissions for Users bifati Deny si apoi dati OK.

2. Restrictionarea dispozitivelor de stocare USB care sunt deja instalate in sistem
deschideti Registry Editor (Run->regedit) si urmati calea

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\UsbStor

in panoul din dreapta, modificati valoarea intrarii (DWORD) Start in 4. Dupa aceasta modificare, sistemul nu va mai detecta dispozitivele USB instalate (pentru a ridica restrictia modificati valoarea intrarii Start in 3.)

In cazul in care doriti sa restrictionati doar scrierea (copierea) fisierelor pe dispozitivele de stocare USB, atunci deschideti Registry Editor si urmati calea:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Current Control Set\Control\StorageDevicePolicies.

In panoul din dreapta creati intrarea Write Protect (DWORD) si dati-i valoarea 1 (1=enable).

Comentarii