5 XP Registry Tweaks utile

1. Dezactivarea blocarii popup-urilor siteurilor securizate (https://)

Majoritatea popup-urilor care infloresc pe nepusa masa atunci cand navighezi pe internet, sunt in scopuri publicitare (stilul agresiv), comparabile cu spamul (se invart in acelasi cerc). Internet Explorer are activata default optiunea de a bloca aceste popup-uri . Insa odata cu spamul, aceasta optiune blocheaza si popup-urile de la pagini securizate (acelea care au https:// in fata adreselor), cum ar fi paginile de login la majoriantatea bancilor.

Pentru a impiedica blocarea popup-urilor in cazul siteurilor securizare, aveti la indemana un urmatorul tweak: in Registry Editor (run->regedit->enter) urmati calea HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\New Windows, creati intrarea (DWORD) Allow HTTPS careia ii modificati valoarea in 1.

2. Imbunatatiti performanta sistemului dvs. NTFS (valabil pentru cazul in care partitia de sistem, de obicei C:\, este in format NTFS)
Pentru a mari viteza de raspuns a sistemului, deschideti Registry Editor, urmati calea HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Filesystem, creati urmatoarele intrari DWORD (daca este cazul) si modificati-le valorile astfel:
DisableNTFSLastAccessUpdate = 1 (ultima accesare nu mai este inregistrata)
NtfsDisable8dot3NameCreation = 1 (fara nume lungi sau create in varianta 8.3, varianta folosita la vechile versiuni ale Windowsului)
NtfsMftZoneReservation = 2 (in cazul existentei a mai multor fisiere pe aceeasi partitie, MFT (master file table) nu va mai fi fragmentat)

3. Salvati setarile facute Notepad-ului
Acest tweak este in special pentru cei care sunt dependenti de cel mai destept editor de text al Windows-ului, Notepad-ul. Pentru a fi siguri ca setarile pe care i le faceti acestuia se vor pastra si dupa ce il inchideti (exit), faceti urmatoarele modificari de registri: in HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Notepad, creati valorile (daca este cazul) fSavePageSettings si fSaveWindowsPositions si modificati-le valoarea in 1.

4. Dezactivati ponturile oferite “gratis” de Windows sub forma de balonase (baloon tips – acestea au prostul obicei de a se suprapune peste intrarile importante din Start Menu)
Pentru a dezactiva “ploaia” cu balonase informationale, intrati in Registry Editor, urmati calea HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced, creati (daca este cazul) intrarile DWORD EnableBaloonTips si ShowInfoTip si modificati-le valoarea in 0.

5. Activeaza defragmentarea automata a fisierelor de sistem
Pentru optimizarea sistemului este recomandata defragmentarea fisierelor cat mai des cu putinta. Ca sa scapati de o grija in plus, puteti seta ca aceasta defragmentare sa se faca de fiecare data cand deschideti PC-ul. In Registry Editor urmati calea HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction si modificati valoarea intrarii Enable in Y.

Pentru ca modificarile descrise mai sus sa aiba efect, este necesar un restart al sistemului.
Nota: inainte de modificarea registrilor, asigurati-va ca aveti facuta o imagine a sistemului (in cel mai rau caz, o modificare gresita de registri nu va mai lasa sistemul sa booteze) sau macar un back-up al registrilor, pentru a evita surprizele neplacute.

Comentarii