Scurtaturi Esentiale in Photoshop

1. 'Undo' de mai multe ori [CTRL+ALT+Z]


Majoritatea programelor permit combinatia [CTRL+Z] pentru a anula actiunea si a revenit la actiunea precedenta. Apasand de mai multe ori aceasta combinatie - revii de fiecare data - insa nu si in Photoshop - aici trebuie sa folosesti combinatia [CTRL+ALT+Z]


2. Selectare Move Tool  [Spatiu]



Aceasta scurtatura se foloseste apasand tasta spatiu si mentinand in timp ce muti un obiect. Se poate folosi si in combinatie cu diverse unelte cum ar fi Rectangle Tool. In timp ce desenezi dreptunghiul poti apasa tasta spatiu pentru a-l pozitiona mai bine.

3. Zoom In/ Out/ Potrivire in fereastra

[Ctrl + =] – zoom in

[Ctrl + -] – zoom out

[Ctrl + 0] – potrivire in fereastra




Fara a mai selecta unealta de apropiat sau din tabul Navigator - aceasta combinatie de taste este foarte folositoare la fiecare lucrare in Photoshop.

4.Reutilizare Filtru [CTRL+F]



Chiar daca Photoshop ofera un preview in timp ce aplici un filtru tot nu esti sigur ca l-ai aplicat la intensitatea dorita. Apasand [CTRL+F] de mai multe ori poti vedea daca te apropii de rezultatul scontat. Poti reveni de fiecare data folosind prima scurtatura [CTRL+ALT+Z].

5. Copie a unui Layer (Duplicate Layer) [CTRL+J]


De multe ori ai nevoie sa faci o copie a unui layer - fie pentru a experimenta fie pentru a incerca diverse efecte.

6. Desenare Linii Drepte [tine apasat SHIFT]


Pentru a desena linii drepte, cercuri sau patrate perfecte tine apasat tasta SHIFT in timp ce desenezi. Functioneaza aproape cu toate uneltele de desenare si selectare.

7.Mareste/Micsoreaza textul [CTRL+SHIFT+ ./ ,]


Mareste sau micsoreaza textul prin simpla combinatie a tastelor CTRL + SHIFT + .(punct) sau ,(virgula).

8.Umplere sau Fill [CTRL/ALT + Backspace]

Umplere cu culoarea principala: [ALT+Backspace]

Umplere cu culoarea de fundal: [SHIFT+Backspace]

Optiuni Fill: [SHIFT+Backspace]


O scurtatura foarte buna in cazul in care vrei sa schimbi culoarea unui text, a unui obiect sau daca vrei sa umpli o selectie.

9.Schimbare Opacitate [1,2,..,9]


Schimba opacitatea unui layer sau a unei selectii apasand direct tastele numerice. Ai grija sa ai selectata o unealta gen Move Tool care sa nu intre in conflict cu aceasta scurtatura - unealta precum Brush Tool sau Drawing Tool. Folosind aceasta scurtatura vei schimba direct opacitatea cu care vei desena - nerecomandat.

10.Interschimbare Culoare Principala cu cea de Fundal [X]


Cu ajutorul tastei [X] poti schimba intre ele culoarea principala cu cea de fundal.

Comentarii