De ce sa iti root-ezi telefonul Android?

1. Pentru aplicaţii
Există o cantitate considerabilă de aplicaţii care funcţionează doar cu root, iar coincidenţa face ca multe dintre acestea să fie de o utilitate reală chiar utilizatorului de rând. De exemplu, ShootMe, o aplicaţie gratuită care îţi permite să faci screenshot-uri la exact ce vezi pe ecranul telefonului tău prin scuturarea acestuia sau prin comenzi vocale. O altă aplicaţie ce necesită root e Wireless Tether, o aplicaţie gratuită prin care poţi folosi telefonul ca pe un rooter wireless, putând oferi acces la internet oricărui laptop cu WiFi. Şi lista poate continua.
2. Pentru personalizarea totală a telefonului
Poate că ţi-ai luat un telefon pe Android, însă nu îţi place interfaţa producătorului (MotoBlur, Sense UI, TouchWiz etc) şi vrei să renunţi la ea. Sau poate ţi-ai luat telefonul plin de aplicaţii inutile de-ale operatorului de telefonie mobilă. Poate vrei să schimbi iconiţa bateriei din bara de notificare. Fără root, aceste modificări sunt imposibile.
3. Pentru schimbarea totală a sistemului de operare
Există nenumărate modificări Android (“custom ROMs“), dezvoltate de armate întregi de entuziaşti, modificări care pot schimba totul, de la felul cum telefonul tău arată la felul în care funcţionează sau la viteza cu care o face.
4. Pentru performanţă
Chiar dacă nu îţi instalezi un ROM personalizat (custom ROM), există posibilitatea de a face telefonul să zboare aşa cum vrei. Cu ajutorul aplicaţiilor ca Open Overclocker sau SetCPU, poţi modifica uşor frecvenţa la care rulează procesorul telefonului tău, putând alege la discreţie între performanţă sau viaţă a bateriei.
Lista, bineînţeles, poate continua, însă ar fi atât de lungă încât nu şi-ar mai avea rostul. La urma urmei, opţiunile ţin de necesităţi, aşadar fiecare le va descoperi singur.

Poate cea mai mare greşeală a fandroidului începător este perceperea procesului de “rooting” ca fiind distrugător pentru telefon. Nimic mai fals!
Root este un termen împrumutat din sistemele de operare bazate pe Linux (dintre acestea face parte, într-o oarecare măsură, şi Androidul) şi înseamnă acces la “rădăcina” telefonului. Înseamnă că ai acces la toate măruntaiele software ale telefonului şi că, dacă doreşti, poţi modifica în el mai multe decât au vrut producătorii acestuia să poţi. În cazul Android, rooting este procesul (reversibil!) prin care utilizatorul dobândeşte acces de administrator la tot sistemul de operare al telefonului său.
Rootarea telefonului nu îţi modifică sistemul de operare într-un mod vizibil. Toate aplicaţiile, setările, contactele, mesajele şi datele rămân neschimbate. Singura diferenţă va fi că vei putea face mai multe cu telefonul tău (de exemplu, vei putea instala şi rula mai multe aplicaţii).
Poţi strica telefonul dacă îl rootezi? Răspunsul simplu, scurt şi general e: NU. Asta înseamnă că în procesul de rootare există şanse minime să strici ceva. Fiecare aplicaţie care foloseşte ulterior root pe telefonul tău necesită, însă, atenţia ta, pentru că va avea acces puternic asupra sistemului tău de operare. În majoritatea cazurilor, însă, nu se întâmplă nimic rău (cu excepţia situaţiilor în care pe utilizator chiar îl mănâncă-n fund să strice ceva).

Comentarii