Treceți la conținutul principal

Cum sa transformati tastatura computerului intr-o tastatura midi

Musical Instrument Digital Interface (MIDI) este un protocol creat special pentru a permite diverselor instrumente audio digitale, atat fizice cat si virtuale, sa comunice intre ele. MIDI faciliteaza controlul instrumentelor digitale, rezolva problemele de sincronizare a sintetizatoarelor audio, si actioneaza ca si container pentru informatia muzicala.
O intrebuintare foarte raspandita a protocolului MIDI este utilizarea lui pentru a controla diverse sintetizatoare sau  dispozitive sonore cu ajutorul unei singure tastaturi. Tastaturile MIDI sunt niste dispozitive foarte scumpe astfel ca au aparut softurile care permit controlul dispozitivelor MIDI utilizand tastele de pe tastatura computerului in locul tastaturii audio.
Va prezentam in continuare cateva programe cu care puteti realiza singuri acest lucru:
I. Sweet Little Piano
1. Descarcati si intalati programul Sweet Little Piano.
2. Rulati Sweet Little Piano. Interfata programului apare intr-o reprezentare grafica a tastaturii avand in locul literelor note muzicale.
3. Faceti click pe meniul “Devices”. Apoi selectati un dispozitiv catre care sa trimiteti informatia audio. Acesta poate fi unn dispozitiv MIDI conectat la PC sau un port MIDI virtual caare poate retransmite informatia catre un sintetizator sau orice alt soft.
4. Acum puteti apasa orice tasta. Daca aveti selectat un sintetizator veti auzi si sunetele in acelasi timp.
II. Mouse Keyboard
1. Descarcati si instalati Mouse Keyboard.
2. Rulati Mouse Keyboard. Interfata principala a aplicatie prezinta imaginea unei tastaturi similare celei reale de pian precum si cateva informatii MIDI.
3. Accesati meniul “Midi Out” unde selectati un dispozitiv MIDI catre care sa trimiteti semnalul MIDI.
4. Apasati tastele tastaturii. Clapele din imagine simuleaza apasarea clapelor unui pian real pentru mai mult efect. Daca ati selectat un sintetizator in pasul anterior atunci puteti auzi si sunetele generate.
5. Pentru a inlatura mesajul stresant care apare atunci cand rulati programul va trebui sa faceti o donatie sau sa cumparati softul. Pentru mai multe detalii verificati optiunea “How to Purchase” din meniul “Help”.
III. MIDI Keyboard
1. Descarcati MIDI Keyboard.
2. Dezarhivati arhiva ZIP descarcata si rulati “MidiKeyboard.exe”. Fereastra principala a programului apare si consta intr-un camp de text in care apar notele in timp ce cantati.
3. Apasati Esc si selectati dispozitivul MIDI din meniul care apare. Apasati “OK” pentru a valida selectia.
4. Cantati la tastatura si notele vor aparea in fereastra principala. Daca ati trimis informatia MIDI catre un sintetizator puteti auzi sunetele in timp ce apasati tastele.

Comentarii