Ubuntu 11.04 mai tare ca Windows

Canonical va lansa urmatoarea versiune de Ubuntu pe 28 Aprilie, dar tine sa ne anunte deja ca acest Linux urmeaza sa “se dea” la Windows. Ubuntu a învatat din experienta Android, care este si el tot un Linux la origine, si a decis ca pe lânga stabilitate, securitate si compatibilitate hardware, care sunt deja verificate pe Ubuntu, a venit vremea ca si interfata sa intre în calcul si sa ajute Linux sa intre în concurenta si sa prezinte o optiune serioasa fatade Windows.



Gerry Car, de la Canonical a afirmat cât se poate de clar ca aceasta versiune are ca scop principal sa lupte cu Windows, iar planul lor de marketing va marsa exact în aceasta directie.

Ubuntu 11.04 a învatat multe de la tablete si smartphone-uri, dar completeaza facilitatile lor cu avantajele implicite ale unui sistem de operare pentru desktop. În plus, multe facilitati legate de social networking sunt integrate perfect. Sistemul de multitasking, o caracteristica standard a desktop-urilor, e gândit sa te ajute atunci când lucrezi într-o aplicatie dar primesti un mesaj chat, un email sau apare o altfel de întrerupere similara. Interfata Unity, care a fost deja testata pe varianta de Ubuntu destinata netbook-urilor, e intuitiva si simpla, cu o maniera de abordare similara interfetelor de pe smartphone-uri. Ubuntu One ofera 2Gb de stocare de tip Cloud, adica online, distribuita, si în plus vine cu posibilitatea de a partaja si de a face streaming de fisiere media între desktop si device-uri Android sau iPhone.

Ubuntu 11.04 (nume de cod Natty Narwhal) este disponibil si pentru teste direct online, într-un cloud storage oferit prin intermediul Amazon, asa ca îl puteti testa înainte. Iar cei care au un calculator mai vechi cu resurse hardware mai slabe ar putea sa fie foarte multumiti de faptul ca într-o perioada în care Microsoft se pregateste sa anuleze orice suport pentru Windows XP apare un Linux cu o intefata grafica decenta care poate rula mult mai bine pe un hardware mai vechi.

Ubuntu 11.04 vine si cu iTouch, o librarie avansata care are integrare pâna la nivelul kernelului, care transforma intefata Ubuntu într-un instrumentu de lucru mult mai util pentru cei care au ecrane tactile, preferabil multi-gesture. uTouch a fost inclus înca de la Ubuntu 10.10 si suporta o serie destul de lunga de gesturi multiple.

Mai mult, un grup francez de dezvoltatori lucreaza la o tehnologie denumita GINN, care permite interpretarea inteligenta a gesturilor de pe interfetele touch si transformarea acestora într-o serie de actiuni relevante pentru aplicatiile si sistemele care nu suporta nativ functiile de touch.

Comentarii