Trei reguli pentru administrarea consumului de energie

Aproape o treime din consumul de energie al unei companii vine din folosirea PC-urilor si perifericelor acestora, potrivit unui studiu Gartner. Cum pot companiile sa opreasca consumul de energie? Un CIO poate sa urmeze cateva regului simple pentru a economisi energie si a reduce costurile. Pentru inceput, trebuie sa ignore anumite mituri despre PC-uri si consumul de energie si sa isi creeze propriile politici de management al energiei. Forrester Research a intervievat 91 de profesionisti IT de curand, si a ajuns la concluzia ca majoritatea nu au o politica de management al energiei, dar majoritatea doresc sa implementeze o astfel de masura.

Prima regula: Inchide calculatoarele

Un mit foarte raspandit, este acela, conform caruia inchiderea unui PC nu economiseste energie datorita faptului ca are nevoie de mai mult curent pentru a porni. Forrester a analizat aceast mit si a respins ideea. Un desktop consuma in medie 89 de wati pe ora, consumand astfel 1,42 kW in timpul noptii. Energia necesara pornirii PC-ului reprezinta doar o fractiune din aceasta cifra.

Multe politici de management doar reamintesc utilizatorilor sa inchida PC-urile si sa foloseasca anumite setari de conservare a energiei. Forrester recomanda folosirea unui software de power-management care poate automatiza unele procese. Asemenea unelte sunt relativ ieftine, si se amortizeaza intr-un timp relativ scurt.

A doua regula: Nu crede minciunile producatorilor

Cifrele producatorilor de hardware nu sunt de incredere, declara Gartner, care sfatuieste companiile sa foloseasca un aparat de masurrare a consumului energetic. Monitorizarea consumului de energie, a fost o tinta importanta de la aparitia consumului energetic pe radarul CIO-ilor.

Dupa ce afli care este consumul PC-ului tau, Gartner si Forrester recomanda crearea unei politici de management al energiei. Fiti pregatiti ca o parte din end-useri sa respinga politicile tale, dar, aminteste-ti ca oamenii sunt pregatiti sa suporte discomfortul cauzat daca au impresia ca vor ajuta la salvarea planetei. Forrester a descoperit ca una dintre cele mai importante motivari pentru urmarirea trendului de green IT este dorinta "de a face un lucru bun pentru planeta."

Un studiu derulat asupra a 280 de CIO, anul trecut, a dezvaluit doi factori ce se afla in spatele schimbarilor: eforturile de reducere a costurilor asociate cu eficienta energetica si eforturile de a mari gradul de responsabilitate a angajatilor din companiile mari.

A treia regula: Stabileste obiective realiste si mecanisme de raportare

Un obiectiv de reducere a cosumului de energie al companiei cu 50% pare o idee buna, dar acest lucru s-ar putea sa fie imposibil de atins in organizatia ta, declara Gartner. Este mai bine sa stabilesti obiective realiste si tinte pentru grupuri si unitati specifice.

Alt mit, pe care un CIO trebuie sa-l evite, este acela ca facturile lunare de energie vor scadea dupa implimentarea acestui tip de politici. Controlul consumului de energie si economisirea de pe urma acestuia este un proces de lunga durata. Vei ajunge sa faci economii, odata cu evoluarea politicilor de management al energiei.

Chiar si cand economia de energie este neglijabila, posibilitatea de a raporta reducerea emisiilor va fi la fel de importanta. Majoritatea software-ului de management al consumului de energie vine cu unelte de audit, care permit evaluarea progreselor facute.

Unul dintre cele mai mari obstacole intampinate, este modul de indepartare a PC-urilor vechi. Scaparea de aceste echipamente implica anumite costuri suplimentare, iar in conditiile economice de azi, principiile morale ecologiste sunt devansate de realitatea nemiloasa.

Comentarii