Osborne 1, primul computer portabil

"La multi ani, Osborne 1!"...Stim! Suna ciudat sa facem aceasta urare primului computer portabil care a aparut in urma cu 30 de ani si s-a vandut la scara larga. Dar, datorita lui Osborne 1, in 2011 avem aceasta competitie acerba intre notebook-uri, smartphone-uri sau tablete.

Cu un look foarte ciudat (pentu noi, acum) primul computer portabil, daca-i putem spune asa, cantarea la "nastere" aproape 11 kilograme. Un tanc de aparat cu un ecran mic, cat un smartphone din ziua de astazi, 5 inchi...
Pe atunci, inovatia avea alt pret. Compterul se vindea cu 1.795 de dolari si venea cu o memorie RAM de 64 KB, un drive cu dual-floppy si un sistem de operare numit "Program de Control pentru Microcomputere" (CP/M), potrivit celor de la Technologizer.

Osborne 1 a fost copilul Osborne Computer Corporation (fondata de Adam Osborne) acesta fiind prezentata prima oara pe 3 aprilie 1981 la Targul de Computere West Coast in San Francisco. A fost, cu adevarat, primul computer portabil fabricat la scara larga si unul dintre cele mai populare computere din timpul sau.

Chiar daca Osborne 1 a fost primul computer portabil care a intrat pe piata, nu se poate spune despre el ca este chiar primul de acest gen. De fapt, ideea unui computer imbracat ca o masina de cusut care sa aiba si o tastatura incorporata exista deja pe piata de vreo 5 ani. In 1976, Xerox crease NoteTaker, un prototip care folosea cam acelasi design.

Numai ca acesta nu a intrat niciodata la vanzare. Poate si pentru ca era de doua ori mai greu decat Osborne 1, avea peste 21 de kilograme. "Efectul Osborne", o alta "inovatie"

Desi se bucura de prima livrare in masa a acestui gen de aparat, fondatorul companiei mai sus mentionate a ramas in istorie si prin unul dintre cele mai rasunatoare esecuri petrecute in domeniul IT.

Osborne Computer Corporation a facut prostia de a anunta o serie noua de computere inainte ca aceasta sa fie gata, fapt care i-a facut pe doritori sa nu mai achizitioneze Osborne 1. In piata se numeste "Efectul Osborne" si se intalneste atunci cand producatorii anunta prematur lansarea unui produs.

Numele lui Adam Osborne nu este legat numai de realizarea primului computer portabil. Acesta a fondat prima companie dedicata publicarii de carti despre microcomputere. Dupa ce Osborne Computer s-a destramat, acesta a mai creat o companie care a avut aceeasi soarta, dar nu inainte de a "implanta" in piata ideea unui software ieftin.

Adam Osborne s-a nascut in 1939 in Bangkok, Thailanda, dintr-o mama poloneza si un tata britanic. Acesta a ajuns in SUA plecand odata cu prietena sa, care mai tarziu i-a devenit si sotie. Si-a petrecut anii '60 trecand de la o slujba la alta in domeniul ingineriei.

Comentarii