Istoria pizzei

Painea a fost alimentul principal in peninsula italica inca din timpuri stravechi. Painea plata din regiunea mediteraneana era gatita pe pietre incinse sau pe scuturile soldatilor si asezonata cu verdeata si ulei de masline, branza si chiar fructe sau nuci.

Despre termentul “pizza”
Prima utilizare a termenului este inregistrata in anul 997 d.Hr. In Gaeta, un port dintre Napoli si Roma. Termenul pizza este invaluit in ambiguitate desi pare a se origina intr-un cuvant italian vechi ce inseamna punct, care a derivat in cuvantul pizzicare, traductibil prin apucare. Termenul este folosit pentru prima oara pentru a descrie modul in care un obiect este apucat pentru a fi scos din cuptor. Desi in multe zone mediteraneene au existat versiuni locale ale “painii plate”, ceea ce astazi numim pizza este versiunea napoletana a acesteia. Pizza a fost gustarea favorita a soldatilor Spanioli ce ocupau zona, la Taverna Cerrilo, in secolul al 17-lea. Blatul crocant pe care napoletanii il numeau sfiziosa era servit intr-o coala de hartie si consumat din mana. Bucatarii erau numiti pizzaioli ia magazinele de pizza se chemau laboratori. Pana la mijlocul secolului al 19-lea termenul pizza devenise denumirea curenta a mancarii in discutie.

Ceea ce face ca o pizza napoletana sa fie delicioasa sunt crusta subtire si aroma de fum, utilizarea fainii din grau dur, cantitatea ingredientelor care nu trebuie sa fie foarte mare pentru a nu umezi blatul si a impiedica crusta sa se formeze. Cuptoarele de paine erau loculde socializare a cetatenilor napoletani. In timp ce asteptau sa se coaca painea se delectau cu o gustare de pizza si dezbateau problemele comunitatii lor. Astazi exista peste 1000 de cuptoare de pizza in Napoli si toate sunt foarte ocupate.

In traditia locala napoletana o adevarata pizza este coapta in cuptoare construite din roca vulcanica a muntelui Vezuviu. Ele pot absorbi mai multa caldura decat caramizile obisnuite ceea ce permite o coacere la temperatura mai ridicata.

Secretul pizzei autentice
Pentru ca o pizza sa poata fi numita o pizza autentica ingredientele ei trebuie sa respecte o serie de conditii. In cele ce urmeaza vom da cateva detalii despre tipul de ingrediente folosit de napoletani pentru a gatii celebra mancare.

Cea mai buna branza pentru pizza: Tribul germanic al longobrazilor au invadat in secolul 1 d.Hr. Peninsula italica si au adus cu ei bivolul indian prin exploatarea caruia se obtine cea mai buna branza pentru pizza. Denumirea ei este Mozzarella di bufla care a devenit astazi un standard in fabricarea unei pizza de calitate.

Cea mai buna faina pentru pizza: Faina utilizata in preparearea blatului de pizza autentic este cea facuta din grau dur. Graul dur permite coacerea unei cruste mai nuantate ca gust si densitate si totodata are proprietati nutritive superioare graului obisnuit: o mai mare cantitate de proteine si este mai bogat in fibre.

Pizza Margherita
Iscusinta pizzerilor napoletani a ajuns la urechile reginei Marguerita de Savoia care a vrut sa experimenteze personal controversata mancare. In 1889 Raphelle Esposito si sotia sa Giovanna Brandi au fost invitati sa il viziteze pe regele Umberto I si regina Margherita de Savoia, in timpul vizitei acestora in Napoli. Raphelle Esposito conducea impreuna cu Giovanna Brandi cea mai celebra si mai veche pizzerie din Napoli (pizzeria mai functioneaza si astazi) – Brandi's. Cei doi au luat cu ei in vizita familiei regale 3 sortimente diferite de pizza. Una dintre ele continea rosii proaspete, mozarella si busuioc verde. Aceasta a fost preferata reginei si nu a trecut neobservat nici faptul ca aceasta pizza combina culorile proaspatului drapel al regatului Italiei. Raphelle a decis sa numeasca aceasta pizza, in onoarea reginei, Pizza Margherita.

Pizza in Statele Unite
Pizza a fost introdusa in Statele Unite ale Americii de catre imigrantii Americani. Pentru multi ani, pizza era accesibila mai ales in acele orase ce gazduiau imigranti napoletani: New York, Boston, Baltimore. Imigrantii italieni au deschis brutarii pentru a produce painea pe care erau obisnuiti sa o manance in Italia. Pe langa paine, italienii produceau in brutarii si “paine plata”: cei din nord coceau foccacia iar sudicii coceau pizza. Initial pizza era produsa de italieni pentru italieni insa dupa marea depresiune americanii au inceput sa se familiarizeze cu acest tip de mancare.

Comentarii