Display OLED vs. LCD

Pentru oricine face trecerea de la calculatoarele desktop vechi la un nou laptop sau netbook, unul dintre termenii vehiculati de agentii de vanzari si consilieri tehnici în timpul procesului de cumpărare poate părea un pic ciudat sau dubios. Un domeniu în care confuzia pare să rămână mai degrabă norma decât excepţie, este informarea corecta a clientului cu privire la tipul de ecran de pe laptopul ce urmeaza a fi cumparat...
LCD

Acest tip de afisaj este probabil cel mai familiar: LCD sau Liquid Crystal Display. Tehnologia LCD a fost folosita in mare parte pe laptopuri şi utilizează o serie de cristale lichide ce utilizeaza un curent electric pentru a crea imagini pe ecran. Aceste tipuri de ecrane sunt uşor de facut şi astfel, mai puţin costisitoare decât alte tehnologi, dar din păcate, LCD cade la capitolul spectru si fercvente ale culorii.

Tehnologia LED

LED – Light Emitting Diode este o tehnologie de zeci de ani, iar acum este utilizata în unele laptopuri ca iluminare de fundal. Unul din avantajele folosirii iluminarii cu LED, este capacitatea de a furniza iluminare uniformă care oferă o gamă largă de unghiuri de vizualizare. Pur şi simplu la ecranele cu iluminare LED, poti sa te uiti din aproape orice unghi. LED-ul are potenţial mare si ajuta la scăderea costului de fabricatie a laptopurilor, datorita pretului de productie scazut.
Ambele ecrane LCD şi LED sunt defapt ecrane TFT / LCD cu iluminare din spate, diferenta este doar ca versiunea LED foloseste iluminarea cu leduri in loc de tuburi fluorescente.

OLED

OLED sau Organic Light Emitting Diode reprezinta cea mai noua tehnologie in materie de ecrane pentru laptopuri. Aceasta noua tehnologie a fost practic impusa de dorinta de economisire a energiei. Practic, folosind polimeri care pot fi facuti din aproape orice material organic, tehnologia OLED este superioara oricarei tehnologii de iluminare a ecranului, deoarece nu necesita iluminare din spate. Cu ajutorul noii tehnologii OLED, viata bateriei laptopului creste considerabil.
În ciuda asemănărilor, cele două tehnologii sunt foarte diferite de modul în care oferă imaginea.
Display-ul OLED este produs utilizând compuşi organici pe bază de carbon, care emit lumini de culoare roşie, verde şi albastru, în răspuns la curentul electric. Acestea diferă de cele mai multe ecrane LCD în faptul că nu există iluminare din spate. Nu există nici o sursă suplimentară de lumină necesara pentru a energiza compuşii organici de culoare, prin urmare, acestea folosesc puterea considerabil mai putin şi pot fi fabricate cu un profil extrem de subţire.

Imaginea OLED vs. imaginea LCD

Ecranul OLED excelează în nivelul de negru si contrast, unde surclaseaza de departe ecranul LCD. Raportul de contrast al tehnologiei OLED este de 1.000.000:1, comparativ cu cel mai mare contrast declarat pentru un ecran LCD de 10.000:1. Acest lucru arata ca tehnologia OLED este superiora în această categorie. Deoarece tehnologia OLED, nu foloseste lumina de fundal, obtinerea nivelului optim de negru, sau chiar negrul absolut, este mult mai usor de obinut, prin limitarea conductivitatii compuşilor organici emisivi.
Acest lucru va permite un nivel de negru, mult mai pur, mai bogat. La fel ca si tehnologia cu plasma, tehnologia OLED va economisii energie, deoarece nu foloseste surse de iluminare suplimentare.

Avantajul tehnologiei OLED este în mod clar superior în această categorie. Producătorii de LCD-uri au adus mici îmbunătăţiri nivelului de negru şi în multe cazuri, au reuşit să potrivească rata de contrast a ecranelor cu plasmă.
În afisajul OLED, fiecare pixel contine elemente de roşu, verde şi albastru, care lucrează împreună pentru a crea milioane de culori. În măsura în care fiecare pixel conţine toate elementele necesare pentru a produce fiecare culoare în spectrul de frecvenţe, informaţiile de culoare sunt reproduse cu o mai mare exactitate, la ecranele ce folosesc tehnologia OLED fata de ecranele ce folosesc tehnologia LCD.

Culoarea data de ecranele ce se bazeaza pe tehnologia OLED, va fi mai bogata si mai realista, generata de fosforul organic, utilizat in tehnologia cu matrice activa.

Unghiuri de vizualizare

Ecranele ce folosesc tehnologia OLED, au un unghi de vizualizare, aproape perfect. Tehnologia ecranelor OLED creaza lumina (adica sunt emisive). Mai pe scurt, fiecare pixel, este iluminat idenpendent, iar lumina va fi vazuta de la axa pe vizualizarea unghiurilor, uşor şi cu acurateţe.

Momentan dezavantajul este pretul foarte mare al acestei tehnologii si faptul ca fiind organic acesta se "consuma" in timp.

Consum de energie

LCD-urile, deoarece utilizeaza iluminarea fluorescenta pentru a produce imagini, au nevoie de putere substanţiala mai mare decât OLED. Cu toate acestea, OLED necesită doar o fracţiune din acea cantitate din cauza lipsei unei surse de iluminat. Afişajul OLED este afisajul cu cel mai mic consum energetic din lume.

Comentarii