Cele mai absurde descoperiri stiintifice

Premiile Ig Nobel ii fac pe oamenii obisnuiti sa vada si partea distractiva a stiintei, iar pe jurnalisti sa se desprinda de monotonia "descoperirilor epocale" si a "noilor frontiere ale cunoasterii" de la clasicele Nobeluri.

Promotorii Ig Nobel spun ca este vorba despre premii care "mai intai ii fac pe oameni sa...rada, apoi sa gandeasca", iar Wired.it a realizat un top al celor mai stupide descoperiri stiintifice care au fost distinse cu un Ig Nobel.

Heringii, mari comunicatori - biologie

Canadienii Ben Wilson, Robert S. Batty si Lawrence M. Dill, au castigat, in 2004, premiul Ig Nobel pentru biologie. Cei doi au demonstrat ca heringii emit gaze digestive cu o precizie si frecventa uluitoare, utilizandu-le ca un mjloc de comunicare foarte eficient. "Daca ar functiona si la oameni, poate ar trebui sa renuntam la pretiozitati si sa nu mai fim atat de...politicosi in public", spun jurnalistii italieni de la Wired.

Iadul, ascuns intr-o gaura neagra?

Multi crestini isi petrec viata intr-un mod evlavios, astfel incat sa evite Infernul. Precauti, Jack si Rexella Van Impe prefera, in schimb, au vrut sa stie unde se afla mai exact Iadul.

In anul 2001, cei doi au dat publicitatii un material video in care au explicat amanuntit ca de-acum celebrele gauri negre satisfac toate cerintele tehnice pentru a gazdui Iadul. De altfel, tot in opinia celor doi, cea de-a doua venire a lui Hristos este iminenta.

Razboaiele viitorului, combatute cu bomba gay

Razboiele si luptele violente nu pot fi duse de catre cei slab de inger. Ori de homosexuali, comenteaza jurnalistii italieni. Exista totusi oameni atat de convinsi de acest lucru, incat au studiat dezvoltarea unei revolutionare "Bombe Gay". Lansata, bomba elibereaza in aer substante afrodisiace capabile sa declanseze o irezistibila atractie sexuala intre soldatii din taberele opuse si, astfel, adversarii sa devina mai putin periculosi si agresivi.

Coca-cola, anticonceptional?

Coca-Cola este consumata pentru digestie, pentru a te mentine treaz. Unii o folosesc pentru a indeparta rugina ori drept combustibil pentru rachete. Insa nimanui nu i-a trecut vreodata prin minte ca bautura ar putea servi drept anticonceptional.

Totusi, taiwanezii C.Y. Hong, C.C. Shieh, P. Wu si B.N. si-au propus sa-i testeze forta spermicida, in cadrul unor experimente care-au durat saptamani la rand. De-acum deloc surprinzator, alti cercetatori s-au gandit sa faca un studiu pentru a demonstra ca bautura nu este un spermicid eficient. Cu totii au primit cate un Ig Nobel.

O tara de...inchiriat

Liechtensteinul ar putea deveni prima schema de tip "rent-a-state" din lume si a fost pusa la punct de Karl Schwarzler, cel care a demonstrat cum poate fi inchiriat intregul Liechtenstein, asigurandu-si astfel Ig Nobel-ul pentru Economie in 2003.

Karl Schwarzler sustine ca daca inchiriezi in intregime micutul principat european, potentialii clienti "corporate" pot avea o multime de beneficii: fundalul pitoresc alpin, oportunitatea de a brandui cele mai reprezentative cladiri din tara cu logo-ul companiei, accesul in Galeria Nationala de Arta si Teatrul National, in pivnita de vinuri a familiei regale si in cel putin unul dintre castelele de basm ale Liechtenstein-ului, Schloss Gutenberg. Plus de ideea ca au cucerit un stat.

Si liliecii au nevoi

Faptul ca animalele se masturbeaza este un lucru stiut si nu mai impresioneaza pe nimeni. Si totusi, studiul condus de Libiao Zhang, cercetatorul care a documentat felul in care liliecii obisnuiesc sa se dedea acestei practici, a devenit un scandal zologic de proportii. Zhang si colegii si-au sustinut cu un video descoperirea, nu-i de mirare ca li s-a acordat Ig Nobel-ul pentru Zoologie.

Muzica ucide

Steven Stack si Jim Gundlach, de la Wayne State University si Auburn University, autorii unui studiu care demonstreaza ca muzica asa-numita country, cu tot bagajul ei de tematici depresive, provoaca tendinte suicidare la barbatii din zonele metropolitane, s-au ales si ei cu un premiu Ig Nobel.

Scriitorii netalentati folosesc cuvinte pretioase

Daniel M. Oppenheimer a insistat insa sa demonstreze, in cadrul unei serii de experimente, ca scriitorii care se folosesc de cuvinte lungi si dificile cel mai adesea fac acest lucru pentru a-si ascunde nivelul scazut de inteligenta.

Apa si uleiul se amesteca, cu precadere in Golful Mexic

Premiul Ig Nobel pentru Chimie i-a fost acordat inginerului Eric Adams, care, in 2000, a demonstrat cum, in urma unei scurgeri de petrol submarine, lichidul uleios nu se ridica direct la suprafata, ci se amesteca partial cu apa marii. Premiul a fost impartit de inginer cu British Petroleum, compania care, in mod tragic, a demonstrat practic teoria, in dauna ecosistemului.

Comentarii