Cel mai puternic supercomputer din Europa Centrala si de Est

Paul Otellini, presedintele Intel şi rectorul Universitatii Tehnice din Gdansk, profesorul Janusz Rachon şi cu directorul centrului Trojmiejska Akademicka Siec Komputerowa (TASK), profesorul Mscislaw Nakonieczny, au apăsat butonul de start al celui mai mare supercomputer din Polonia, în cadrul unei ceremonii desfasurate la Centrul Informatic TASK, din Polonia.
Cu nume de cod „Galley”, supercomputerul a fost anuntat acum sase luni. Galley ofera o putere de calcul de 50.000 de miliarde de operatiuni pe secunda, fiind de aproximativ 4.400 de ori mai rapid decât supercomputerul IBM Deep Blue, care a castigat partida de sah impotriva campionului mondial de sah, Gary Kasparov, în 1997.
Galley înglobează 1.400 de procesoare quad-core Intel Xeon, echivalentul a 5.600 de unităţi de procesare. Acesta este cel mai puternic supercomputer din Europa Centrala si de Est şi pe locul nouă în topul european al supercomputerelor.
Galley va fi utilizat de mai multe universitati poloneze, în cadrul proiectelor stiintifice, printre care se numara proiecte de cercetare din diverse domenii de activitate precum chimie, fizica, inginerie, electronica şi oceanografie.

Comentarii