Ce este placa de baza

Placa de baza constituie "temelia" oricarei configuratii, aceasta oferind structura necesara adaugarii tuturor celorlalte componente ale sistemului, in termeni de alcatuire fizica si functionalitate. De aceea, alegerea unei placi de baza performante este primul pas spre obtinerea unei configuratii reusite.


Aceasta alegere este conditionata de performantele placii de baza, la randul lor direct dependente de chipsetul acesteia, precum si de dotarile prezente pe placa, de asemenea, in parte conditionate de chipset. Un factor hotarator pentru "power users" este si flexibilitatea si acesibilitatea setarilor functiilor intime ale placii de baza, in vederea realizarii overclocking-ului.

Alegerea placii de baza este interdependenta cu alegerea unei platforme hardware x86 si a unui procesor (de exemplu, platforma Intel impune prezenta unei placi de baza cu suport pentru procesoarele Intel). Majoritatea producatorilor de placi de baza si de chipseturi pentru acestea ofera produse pentru ambele platforme, astfel incat, de regula, utilizatorului nu i se impun restrictii pe criterii strict comerciale.

Comentarii